Nová mestská štvrť v Kysuckom Novom Meste

V Kysuckom Novom Meste vyrastie nová mestská štvrť – 26 bytových domov so stovkami moderných bytov. Výstavba projektu Kamence bude rozdelená do desiatich etáp. 

Vzhľadom na veľký rozsah územia bude výstavba prebiehať postupne po fázach. Urbanistická štúdia je rozdelená do desiatich etáp, v rámci ktorých sú plánované aj doplnkové funkcie, ako napr. polyfunkčné objekty s obchodnými priestormi, námestie, materská škola, relaxačné centrum a rôzne športoviská, ktoré atraktivitu územia ešte zvýšia.

V prvej etape budú postavené tri bytové domy so 67 bytmi rôznej kategórie. Začiatok výstavby prvej fázy plánujeme už na jeseň. Nová mestská štvrť vznikne v atraktívnej lokalite pri rieke Kysuca, hneď vedľa historického centra mesta. „Priamo pri domoch je breh rieky s kvalitnou vysokou zeleňou, ktorý bude s mestom prepojený zelenými koridormi pomedzi nové objekty až na Sládkovičovu ulicu. Tieto zelené priestory bez áut ponúkajú široké spektrum možností pre nových aj súčasných obyvateľov tak, aby nová zástavba nebola bariérou medzi mestom a riekou, ale spájajúcim elementom,“ poznamenal architekt projektu Michal Sulo z bratislavského ateliéru SLLA.

Počas navrhovania komplexu prihliadal nielen na okolité prostredie, ale aj na individuálne nároky rozličných obyvateľov. „Budú tu rôzne typy bytov – byty na prízemí s predzáhradkami, strešné byty s terasami rôznej veľkosti, rôzne typy lodžií, balkónov, rôzne orientácie, výhľady… Každý byt má prístup do komunitnej záhrady na prízemí, tá je zasa spojená so spoločným priestorom viacerých domov, ktorý je prepojený s verejným priestorom v rámci štvrťového centra, existujúcej časti Kamencov, nábrežia Kysuce a verejných priestorov. Tým pádom poskytnú novým aj pôvodným obyvateľom spoločnú platformu a vytvárajú príjemné miesto a mesto na život,“ podotkol architekt.